Tarife

Serviciu Pret
ECG + Consultatie 100 RON
Ecocardiografie Doppler 150 RON
 • 200
 • Consultatie + ECG +Ecografie 200 RON
 • 250
 • Monitorizare Holter TA 200 RON
  Referat + Consultatie + ECG +Ecografie 250 RON

  Investigatii cardiologice

  Investigatiile cardiologice pot fi invazive sau neinvazive. Cele neinvazive se fac fara introducerea in corp, de substante sau de instrumente medicale : ace, sonde cu camera video,etc. Investigatiile invazive pot fi de la o simpla intepatura pentru un test de sange, inserarea unei sonde sau a unui dispozitiv in corp si pana la interventiile chirugicale complexe precum operatia pe cord deschis.

  Electrocardiograma - ECG

  Electrocardiograma - ECG sau EKG de repaus este o investigatie neinvaziva utilizata pentru a inregistra ritmul cardiac. si foarte utila pentru diagnosticul celor mai multe afectiuni cardiace.
  Bataile inimii sunt consecinta unor impulsuri electrice generate de anumite celule din inima. Aceste impulsuri electrice sint inregistrate de electrocardiograf ( ECG ) si transpuse pe un monitor.
  Beneficiile ECG
  Electrocardiograma ofera informatii :
  - de tip morfologic : hipertrofia ventriculilor, dilatarea atriilor precum si existenta unor zone de ischemie si/sau necroza (infarct miocardic). Acestea ii ofera medicului informatii despre un infarct miocardic trecut sau in derulare, Structura ECG poate indica ce parte a inimii este afectata si gradul in care aceasta este afectata.
  - despre ritmul si frecventa cardiaca : Este indispensabila pentru diagnosticul tuturor aritmiilor si al tulburarilor de conducere,avind modificari caracteristice in anumite afectiuni cardiace ( ex: in cardiomiopatia hipertrofica; in transpozitia de vase mari, etc.). Ecg ii permite medicului sa identifice un ritm neobisnuit de alert al inimii ( tahicardie ) , un ritm prea lent al in inimii ( bradicardie) sau un ritm neregulat ( aritmie ).
  Electrocardiograma trebuie efectuata intotdeauna cand este suspectata o afectiune cardiovasculara.
  Cum se face investigatia :
  Electrocardiograma de repaus se face prin montarea unor electrozi pe corpul pacientului.
  Investigatia dureaza cca 5 minute. nu necesita o pregatire speciala a pacientului si nu prezinta niciun risc.
  Pregatirea pentru investigatie :
  ECG nu necesita o pregatire speciala a pacientului si nu prezinta niciun risc.

  Ecocardiografie Doppler

  Este o investigatie noninvaziva, bazata pe folosirea ultrasunetelor, cu ajutorul careia medicul sa vada pe monitor inima, structura precum si contractiile acesteia. Astfel se pot identifica eventualele anomalii ale muschiului valvelor inimii.

  Ecocardiografia se face prin plasarea unui dispozitiv cu ultrasunete pe pieptul pacientului.

  Pacientul nu are nevoie de o pregatire speciala prealabila. Folosirea Doppler-ului in cadrul ecocardiografiilor permite masurarea vitezei sangelui in orice punct al inimii si depistarea insuficientelor sau stenozelor valvulare (in aceste cazuri vitezele de circulatie a sangelui sunt mult crescute).

  Ecografia cardiaca a devenit o metoda de rutina in diagnosticul, aprecierea severitatii si ghidarea tratamentului pentru majoritatea afectiunilor cardiovasculare. Este folosita atat in urgentele cardiovasculare, cat si in bolile cronice.

  Mai multe despre ecografia cardiaca

  Exista mai multe moduri de examinare ecografica : ecografia in mod M, ecografia bidimensionala, examinarea Doppler - pulsat, spectral si color. Toate aceste moduri dau informatii complementare si sunt folosite pentru o evaluare cardiaca completa, succesiv sau simultan.

  Ecografia in mod M reda miscarea structurii cardiace urmarite in functie de timp. Se caracterizeaza prin rezolutie temporala foarte buna. Este utila pentru efectuarea exacta a unor masuratori : distante, grosimea peretilor, fractie de scurtare, etc.

  Ecografia 2D - bidimensionala permite vizualizarea tuturor structurilor cardiace : atrii, ventriculi, valve, pericard. Ne ofera date morfologice si de functie cardiaca : dilatarea cavitatilor, hipertrofia peretilor, aspectul si miscarea valvelor, contractilitataea miocardului, prezenta de lichid in pericard, etc.

  Examinarea Doppler permite vizualizarea curgerii sangelui in cavitatile cardiace si efectuarea unor masuratori hemodinamice utile pentru cuantificarea severitatii unor boli : valvulopatii, cardiomiopatii, hipertensiune pulmonara, etc.

  Monitorizare Holter TA

  Monitorizarea ambulatorie ( 24 ore ) a tensiunii arteriale - TA consta in inregistrarea tensiunii arteriale la intervale regulate de timp pe durata a 24 de ore.

  Pacientul trebuie sa se prezinte la cabinet pentru montarea holterului si sa revina a doua zi pentru demontarea si interpretarea informatiilor de catre medicul cardiolog.

  Pacientului i se monteaza o manseta de tensiune pe brat. Aceasta este conectata la un mic aparat ( de dimensiunea unui telefon mobil ), ce va fi purtat la briu si va inregistra valorile tensiunii arteriale la intervale regulate de timp.